wtorek, 28 lutego 2012

Błyskawiczna "tarta" z owocami

Czy też miewacie dni w których nie sposób obyć się bez słodkości? Krążę wówczas po domu w poszukiwaniu zachomikowanego "małego co nieco". Ale co zrobić gdy mamy ochotę na ciasto a wcale nie chce nam się piec i nie mamy na to najzwyczajniej czasu. Mam dla Was przepis który nie wymaga  pieczenia, na szybką  tartę.


Składniki ( blaszka o średnicy 25 cm)
250 gram ciastek typu digestive (herbatniki pełnoziarniste)
100 g masła
500 g serka waniliowego
1 łyżeczka miodu
owoce (ja użyłam tym razem brzoskwinie w syropie oraz maliny)


Najfajniej jeżeli macie w domu formę z otwieranym dnem (w przeciwnym wypadku trudno będzie wyjąć tartę- chociaż przyznam szczerze mi to nie przeszkadza bo z przyjemnością zjadam ciasto łyżeczką z foremki :) ).
Na początek mielimy herbatniki w blenderze. Roztapiamy w rondelku masło. Mieszamy pokruszone herbatniki z masłem. Otrzymaną masą wykładam formę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie ubijamy serek waniliowy z łyżką miodu i rozsmarowujemy na dnie tarty. Ponownie wkładamy do lodówki do czasu aż masa stężeje.  Na koniec dekorujemy tartę owocami i rozkoszujemy się smakiem .

niedziela, 26 lutego 2012

Pomysł na śniadanie . Twarożek z suszonymi pomidorami i bazylią


Niedzielny poranek. Chwila dla mnie. Moment, kiedy nie muszę się nigdzie spieszyć. Dzień, w którym można zjeść śniadanie we dwoje. Dodatkowo za oknem piękne słońce (pominę już fakt, że w nocy spadł śnieg, który w grudniu jest przeze mnie tak bardzo wyczekiwany, natomiast w lutym marzę już o wiośnie...).

A co u mnie słychać dziś w kuchni ? Dziś ciąg dalszy wariacji na temat suszonych pomidorów.

Składniki
kostka białego sera
kilka suszonych pomidorów w zalewie
kilka listków bazylii
sól, pieprz



Wkładamy kostkę białego sera do miseczki. Siekamy bazylię, kroimy pomidory. Wsypujemy do serka, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy łyżeczkę zalewy z suszonych pomidorów. Całość mieszamy.

sobota, 25 lutego 2012

Piersi z kurczka nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dziś sobota w pośpiechu. Za późno wstałam. Nawet nie wiem gdzie i kiedy uciekło mi pół dnia. Porządki, szybkie zakupy... Zdecydowanie dziś potrzebny przepis na szybki obiad. Odkąd poznałam smak suszonych pomidorów nie mogę się bez nich obyć w kuchni.

Składniki (dla dwóch osób)
2 pojedyncze piersi z kurczka
kilka suszonych pomidorów
około 50 g mozzarelli
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki curry
mały jogurt naturalny
szczypta soli i pieprzu
wykałaczki




Zacznijmy od marynaty . Jogurt naturalny mieszam z curry i słodką papryką. Delikatnie solę i dodaję pieprzu.
Umyte piersi z kurczaka nacinam wzdłuż tworząc kieszonki.
Kroję suszone pomidory oraz mozzarellę. Nadziewam kieszonki utworzone w piersi z kurczaka. Przy pomocy wykałaczek zszywam mięso. Całość wrzucam do marynaty . Najlepiej aby kurczak leżakował około godziny, natomiast wiadomo im dłużej tym intensywniej przejdzie smakiem przypraw. Jogurt sprawi, że mięso będzie soczyste i mięciutkie.
Rozgrzewam patelnię grillową i smażę zamarynowaną pierś, nie dodając tłuszczu :)

Ciekawa jestem jaki Wy będziecie mieli pomysł, ale ja podaję danie z duszonymi na patelni warzywami oraz brązowym ryżem.

środa, 22 lutego 2012

Syrop imbirowy

Ale dziś szaro i ponuro... oby do wiosny.
Zgodnie z obietnicami dziś przepis na bardzo prosty syrop imbirowy.
Zanim przysiadłam do pisania zaparzyłam sobie aromatyczną herbatkę z cytryną i właśnie z tym syropem. Oczywiście, gdy tylko usłyszano w domu moje skradanie się do kuchni i dźwięk gotującej się wody nawet nie wiem kiedy okazało się, że nie tylko ja nabrałam ochoty na smakowity napar :)

Składniki:
250 ml wody
200 g cukru trzcinowego
2 kłącza imbiru




Wystarczy zetrzeć imbir na dużych oczkach na tarce (można również pokroić w plasterki, jednak wtedy napar jest mniej intensywny). Zagotować w garnuszku wodę z cukrem i z imbirem. Gotować na małym ogniu ok 15 min. do momentu aż cały cukier się rozpuści a syrop zgęstnieje.
Aby uzyskać bardziej korzenny smak można do gotującego się wywaru wrzucić kawałki kory cynamonu oraz goździki.
Odcedzamy powstałą miksturę i przelewamy gotowy syrop do zamykanej butelki lub słoika. Najlepiej przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu.
Ja natomiast pozostawiam imbir w syropie i wykorzystuje go np. do herbaty,ciasta i drinków.

Pozdrawiam :)
Papryczka

wtorek, 21 lutego 2012

A gdy chłodem powieje... Whisky z Imbirem (Hot whisky blazer)


Zima powoli odpuszcza ale jeszcze nie jeden chłodny dzień przed nami. Nie wiem jak Wy ale ja w sumie lubię każdą porę roku i każda ma swój zapach i smak. Lubię w zimie długie wieczory, kiedy z kubkiem gorącej herbaty można spoglądać przez okno na padający śnieg. Mroźne spacery i cudne rześkie powietrze. A po powrocie do domu proponuję na rozgrzanie whisky na ciepło. Drink ten można znaleźć pod nazwą Hot whisky blazer. Cudnie rozgrzewa, a imbir ma nie tylko walory smakowe ale również właściwości lecznicze.



Składniki(na dwie szklanki 300 ml)

syrop imbirowy
250 ml gorącej wody
2x 40 ml whiskey ( whisky)
1 cytryna
kawałek imbiru (ok. 2-3 cm)
goździki
miód



Obieramy imbir ( najwygodniej imbir obrać skrobiąc skórkę małą łyżeczką), kroimy w plasterki. Do wysokiej szklanki wlewamy syrop imbirowy (syrop można kupić w sklepie lub przyrządzić samodzielnie - o tym jutro), ilość zależy od rodzaju syropu i od tego czy wolimy bardziej czy też mniej słodkie drinki. Następnie dodajemy dwie łyżeczki miodu. Wyciskamy sok z połówki cytryny i dolewamy do każdego drinka. Dorzucamy po kilka plasterków imbiru oraz goździki . Następnie dolewamy gorącą (nie wrzącą) wodę i całość mieszamy. Na koniec dolewamy whisky (ponownie mieszamy) i wrzucamy plasterek cytryny.

poniedziałek, 20 lutego 2012

Szybkie placuszki z jabłuszkami

Co dziś na śniadanie ? Obudziłam się rano i choć za oknem biało a ja już czuję, że coraz bliżej do wiosny. Kubek gorącego kakao i placuszki to dobry sposób na rozpoczęcie tak słonecznego dnia.

Składniki
1 jajko
1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki otrębów
1 jabłuszko
1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru trzcinowego
1 laska wanilii lub cukier waniliowy (jeżeli dodajemy cukier waniliowy lepiej zmniejszyć ilość dodawanego cukru trzcinowego)


Na początek ucieramy jajko z cukrem i wanilią (lub cukrem waniliowym). Dodajemy kefir lub jogurt, mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cynamon całość mieszamy. Następnie obieramy jabłuszko i trzemy je na tarce na dużych oczkach, dosypujemy do masy Całość należy wymieszać. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.

niedziela, 19 lutego 2012

"Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora..."

Trudno jest zacząć.
Długo się zbierałam do założenia własnego Bloga. Ciągły bieg i pośpiech, brak czasu by choć na chwilę się zatrzymać...
Więc co mnie skłoniło do tego, że właśnie dziś?
Dopadło mnie zimowe wirusisko i rozkazało leżeć w łóżku przez kilka dni. Więc pomyślałam: dlaczego nie :)
A żeby nie rozwodzić się nad pierwszym postem zbyt długo i nie tworzyć tu poezji powiem Wam po prostu dziś :
Dzień dobry :)