środa, 16 maja 2012

Wiosennie. Grillowany kurczak z młodymi ziemniakami i sałatą

Pomysł na wiosenny obiad :)


Składniki:


Marynata do mięsa:
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta soli i pieprzu


pierś z kurczaka
młode ziemniaki
koperek


sałatka:
sałata
pomidory 
ogórki
rzodkiewki
jogurt naturalny



Zacznijmy od marynaty. Wszystkie składniki podane wyżej musimy wymieszać w miseczce a więc oliwę, ocet balsamiczny i przyprawy. Pierś z kurczaka kroimy na pół tak by powstały dwa kotlety. Maczamy w marynacie i odstawiamy (im dłużej tym lepiej), ocet balsamiczny super zmiękcza mięso. Smażymy na patelni grillowej.
Ziemniaczki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy okraszone masełkiem i posypane koperkiem.
Rwiemy liście sałaty, kroimy warzywa, polewamy jogurtem.


niedziela, 13 maja 2012

Dziś na słodko :) Naleśniki z serem z musem truskawkowym

Za oknem zimno i ponuro, aż trzeba sobie osłodzić niedzielę. Właśnie piję mocną aromatyczną kawę, a za oknem w parapet dzwoni deszcz.
Dziś mam dla Was propozycję na naleśniki. Jakie najbardziej lubicie ?
Ja chyba w każdej postaci, ale najbardziej te według przepisu mojej mamy  z cieniutkim ciastem. Wstyd się przyznać do niedawna w ogóle mi nie wychodziły, aż pewnego pięknego dnia zakupiłam patelnię do naleśników, od tamtej pory wychodzą za każdym razem.

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • mleko (ok 250 ml)
  • łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 300 g sera białego ( wedle uznania, ja użyłam chudy)
  • 400 ml jogurtu naturalnego (kremowy lub grecki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier waniliowy
  • cukier trzcinowy
  • truskawki

Placki:
Do miseczki przesiewamy mąkę wbijamy jajko, łyżeczkę oliwy, sól oraz dolewamy mleko. Tak naprawdę trudno podać mi bardzo dokładne proporcje. Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka, mniej więcej taka jak śmietany kremówki. Patelnię przecieramy oliwą (najlepiej jak mamy pod ręka spryskiwacz do oliwy) i rozgrzewamy. Wlewamy porcję ciasta na patelnię i równo rozprowadzamy. W momencie jak ciasto zaczyna odchodzić od powierzchni patelni przerzucamy je na drugą stronę.

Farsz:
Do miseczki wrzucam ser biały, wsypuję pół opakowania cukru waniliowego, dwie łyżeczki cukru trzcinowego, 100 ml jogurtu naturalnego oraz cynamon. Całość ucieram blenderem na gładką masę. Smaruję placuszki i zawijam. Odsmażam naleśniki na łyżeczce margaryny, aż się zarumienią. Pozostałą część jogurtu mieszam z łyżeczką cukru waniliowego. Mielę truskawki  również z cukrem waniliowym.

Naleśniki podaję polane musem truskawkowym oraz jogurtem. Mniam, zapachniało latem :)

poniedziałek, 7 maja 2012

Penne z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Powrót do pracy. I znowu pośpiech więc dziś propozycja na danie w 20 minut :)






Składniki
makaron penne
rozdrobniony szpinak (świeży lub mrożony)
50 ml śmietanki 30%
ser feta
3 ząbki czosnku
pierś z kurczaka
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz


Wstawiamy wodę na makaron tak by zdążył nam się ugotować zanim skończymy szykować szpinak . W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy  pokrojonego w kostkę kurczaka . Dodajemy szpinak i dusimy. Po kilkunastu minutach doprawiamy śmietanką, czosnkiem, pokrojonymi suszonymi pomidorkami oraz solą i pieprzem. Jeszcze chwilkę dusimy. Wsypujemy ugotowany makaron i całość mieszamy.  Danie podajemy posypane fetą (można również ją rozdrobnić i wymieszać jeszcze na patelni).





niedziela, 6 maja 2012

Co dziś na obiad? Pieczony łosoś z sałatką

Wszystko co dobre szybko się kończy. Dosyć lenistwa jutro czas wracać do pracy :)


Składniki:
filet z łososia
sok z cytryny
przyprawa do ryb
mix sałat z rukolą
kuleczki mozzarelli
pomidorki koktajlowe
ogórek
oliwa czosnkowa
sok z cytryny
sól


Na początek marynujemy łososia.Skrapiamy rybkę sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą.  Tak przyprawionego łososia wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie skrapiamy go oliwką i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min na 180 stopni (można ewentualnie obsmażyć na patelni grillowej)

Łososia polecam z sałatką. Wsypujemy mix salat do salaterki, solimy, dodajemy ok 2 łyżeczki soku z cytryny, dwie łyżeczki oliwy z oliwek (ja wybrałam czosnkową), wrzucamy kuleczki mozzarelli, pomidorki i pokrojonego ogórka.


sobota, 5 maja 2012

Krem z pomidorów z pesto

Przyszła upragniona wiosna ( a właściwie prawie lato). Dookoła zielono, za oknem pachnie bez. Kwiecień i maj to moje dwa ukochane miesiące, gdy wszystko budzi się do życia, a zieleń jeszcze taka soczysta nie zmęczona słońcem.
Majówka upłynęła na błogim lenistwie. Ale żeby nacieszyć też żołądek dziś proponuję krem z pomidorów ( co prawda jeszcze tych przetworzonych bo na te nasze, pachnące słońcem jeszcze musimy trochę poczekać).

Składniki:

  • 250 ml bulionu ( ja użyłam drobiowego z wkrojoną jedną marchewką)
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 2 ząbki czosnku
  • mały słoiczek pesto
  • śmietana 12%
  • 1/3 serka topionego kremowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • kilka suszonych pomidorów

Do bulionu wlewamy przecier pomidorowy oraz dodajemy koncentrat. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy wyciśnięty lub posiekany czosnek, trzy łyżeczki pesto, słodką paprykę i szczyptę chilli, serek topiony, zaprawiamy dwiema łyżeczkami śmietany, wrzucamy 4 suszone pomidorki, solimy i pieprzymy do smaku. Całość mielimy blenderem (wówczas mamy gwarancję, że wszystko dokładnie się wymiesza i uzyskamy aksamitną konsystencję).
Krem nalewamy do miseczek przyozdabiamy świeżą bazylią, łyżeczką pesto, łyżeczką śmietany i pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Smacznego :)
P.S. Czy widzieliście dziś księżyc? Piękna pełnia. Zagląda do mojego okna :)