środa, 19 września 2012

Żółto na talerzu. Kurczak curry z makaronem orzo



Pomieszanie z poplątaniem. Mały kulinarny eksperyment, trochę kuchni włoskiej, trochę indyjskiej. A do tego  pyszna fasolka szparagowa.

Składniki:

pierś z kurczaka
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
100 ml mleka kokosowego
50 ml wody
starty parmezan
natka pietruszki lub świeża kolendra (kolendra bardziej by mi pasowała ale akurat nie miałam wiec zastąpiłam natką pietruszki)
curry, chilli, sól, biały pieprz, słodka papryka

makaron orzo (makaron który kształtem przypomina ryż)

Kroimy pierś z kurczaka. Obtaczamy w mące kukurydzianej. Obsmażamy na patelni. Podlewamy wodą,dodajemy przyprawy: curry (ok. 2 łyżeczki), sól, pieprz, słodką paprykę,szczyptę chilli. W międzyczasie gotujemy makaron. Dolewamy mleko kokosowe. Całość dusimy 5 minut. Dodajemy parmezan. Czekamy aż sos trochę zgęstnieje. Posypujemy natką/ kolendrą i dodajemy makaron. Całość mieszamy.

poniedziałek, 17 września 2012

Placki z cukini z sosem jogurtowym z bazylią i czosnkiem




Miała być dynia. Ale nie wyszło, jak na złość nigdzie w pobliżu w "zieleniakach" nie było. Zamiast zakupów zdecydowanie wolałam dziś wybrać się na długi spacer. Pogoda doskonała. Wiem, że większość osób woli lato. Jesień ma jednak swoje uroki. Zwłaszcza, że w tym roku jest piękna, ciepła i słoneczna. Delektowałam się każdym promykiem słońca. Choć coraz więcej żółtych liści zaczyna szeleścić pod nogami.

Cóż wracając do tematów kulinarnych, musiałam zadowolić się cukinią, którą również uwielbiam :)
Dziś obiad na szybko - placuszki z cukinii.

Składniki:
1 duża cukinia
ok. 4 łyżki mąki pszennej (jeżeli cukinia puści mocno sok może okazać się, że będzie potrzeba więcej)
jajko
sól, pieprz

sos: jogurt naturalny (ja ostatnio bardzo lubię Milandię z Piątnicy, jogurt z  dodatkiem serka mascarpone), sól , ząbek czosnku, kilka listków bazylii (mieszamy całość blenderem). Uwaga sos  jest dość ostry :)

Obieramy cukinię. Ścieramy ją na tarce na grubych oczkach. Wbijamy jajko. Wsypujemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i mąkę (ok. 4 łyżki stołowe-aby zagęścić ciasto). Mieszamy. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu.

Podajemy z sosem lub bez (w zależności od upodobań). Placki uwielbiam z pomidorem (które jeszcze pachną latem  i słońcem:))

wtorek, 11 września 2012

Coś na ząb ? Pieczone ziemniaki i kurczak w pomidorach.

Scenka rodzajowa. Wsiadłam do metra. Obok mnie rodzinka 2+1. Rodzice i malutki synek ( ok. 4 latka). Mama tłumaczy czym jest hamowanie i przyspieszanie. Po chwili dziecko wstaje z siedzenia. Wystraszona mama próbuje wytłumaczyć dziecku co może się stać w trakcie hamowania, że dziecko może się  przewrócić. Do instruktażu  został wykorzystany plastikowy konik. Postawiony na podłodze konik jechał sobie spokojnie metrem i nie chciał się za nic w świecie  przewrócić :). W trakcie hamowania mama w końcu przewróciła zabawkę krzycząc : O widzisz synku co się może stać !

A dziś mam dla Was propozycję na smaczne danie z piekarnika. Jesienna improwizacja (choć dziś pogoda jesienna wcale nie była)



Składniki
kilka dokładnie umytych kartofelków 
kilka ząbków czosnku
2 pomidory
pierś z kurczaka
tymianek
oliwa
słodka papryka
ocet balsamiczny
oregano
sól
pieprz


Pokroiłam kartofle w ćwiartki. Włożyłam do naczynia żaroodpornego.  Zgniotłam ząbki czosnku (bokiem noża). Posypałam solą, pieprzem i skropiłam oliwą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. W tak zwanym międzyczasie :) (ulubione stwierdzenie kolegi z pracy) piersi z kurczaka rozkroiłam, zamarynowałam w occie balsamicznym ze szczyptą oliwy oraz słodkiej papryki. Mięso powinno spędzić przynajmniej 15 minut w marynacie. Następnie obsmażyłam je na rozgrzanej patelni grillowej (zamykamy soki w mięsie). Następnie ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym , pokroiłam pomidory, dołożyłam zgnieciony czosnek i posypałam solą oraz  ziołami (oregano, tymianek), skropiłam oliwą. Naczynie włożyłam do piekarnika, gdzie wcześniej piekły się ziemniaki (potrzebują one znacznie więcej czasu niż kurczak więc zostawiłam je dalej w piekarniku).