poniedziałek, 11 listopada 2013

Chilli con carne

Są potrawy które zdecydowanie lepiej smakują w chłodniejsze pory roku. Rozgrzewają, poprawiają nastrój :)
Dziś na zakończenie długiego weekendu przygotowałam chilli con carne. Jeżeli nie lubicie brudzić dużej ilości garnków ten przepis jest dla Was, jest to zdecydowanie potrawa jednogarnkowa.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa wołowego mielonego
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule (ja najbardziej lubię czerwoną
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • olej rzepakowy
przyprawy:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka suszonej chilli
  • szczypta zmielonych ziaren kolendry
  • sól, czarny pieprz
do podania:
  • świeża kolendra
  • jogurt grecki

Na spód garnka wlewamy odrobinę oleju. Podgrzewamy. Następnie siekamy cebulkę,czosnek oraz chilli. Wrzucamy na rozgrzaną oliwkę. Gdy cebulka się zeszkli zwiększamy temperaturę i wrzucamy mięsko. Gdy wołowina zacznie się przyrumieniać dolewamy pomidory i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Możemy również dodać gałązki kolendry. Całość dusimy przynajmniej godzinę. Danie podajemy z solidną łyżką jogurtu greckiego (lub gęstej śmietany) posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego :)