wtorek, 21 lutego 2012

A gdy chłodem powieje... Whisky z Imbirem (Hot whisky blazer)


Zima powoli odpuszcza ale jeszcze nie jeden chłodny dzień przed nami. Nie wiem jak Wy ale ja w sumie lubię każdą porę roku i każda ma swój zapach i smak. Lubię w zimie długie wieczory, kiedy z kubkiem gorącej herbaty można spoglądać przez okno na padający śnieg. Mroźne spacery i cudne rześkie powietrze. A po powrocie do domu proponuję na rozgrzanie whisky na ciepło. Drink ten można znaleźć pod nazwą Hot whisky blazer. Cudnie rozgrzewa, a imbir ma nie tylko walory smakowe ale również właściwości lecznicze.



Składniki(na dwie szklanki 300 ml)

syrop imbirowy
250 ml gorącej wody
2x 40 ml whiskey ( whisky)
1 cytryna
kawałek imbiru (ok. 2-3 cm)
goździki
miód



Obieramy imbir ( najwygodniej imbir obrać skrobiąc skórkę małą łyżeczką), kroimy w plasterki. Do wysokiej szklanki wlewamy syrop imbirowy (syrop można kupić w sklepie lub przyrządzić samodzielnie - o tym jutro), ilość zależy od rodzaju syropu i od tego czy wolimy bardziej czy też mniej słodkie drinki. Następnie dodajemy dwie łyżeczki miodu. Wyciskamy sok z połówki cytryny i dolewamy do każdego drinka. Dorzucamy po kilka plasterków imbiru oraz goździki . Następnie dolewamy gorącą (nie wrzącą) wodę i całość mieszamy. Na koniec dolewamy whisky (ponownie mieszamy) i wrzucamy plasterek cytryny.

3 komentarze:

  1. Mniam Papryczko,aż chce się pić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie whisky oraz imbiru wydaje się być bardzo ciekawe :). Muszę wypróbować. W domu drinki przeważnie przygotowuję podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi. Zazwyczaj podaję je w specjalnych szklankach do serwowania napojów, które zakupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Według mnie wybór odpowiedniej szklanki do jest bardzo ważny i powinien być uzależniony od rodzaju drinku jaki mamy zamiar przygotować.

    OdpowiedzUsuń