wtorek, 26 lutego 2013

Czekoladowy sernik na zimno Nigelli

Istna bomba kaloryczna :) to chyba najlepszy określenie opisujące poniższy przepis. Poprawiacz humoru w smutne ponure dni. A co najważniejsze, ekspresowe w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki Nigelli  "Nigellissima". Postanowiłam go wypróbować bo sam opis sprawił, że zrobiłam się bardzo głodna i oczami wyobraźni jadłam ciasto popijając aromatyczna kawą.

Składniki:

  • 250 g herbatników Digestive
  • 400 ml Nutelli (lub innego sprawdzonego kremu czekoladowo orzechowego)
  • 500 g zmielonego twarogu
  • ok 100 g orzechów laskowych
  • 75 g masła
  • cukier puder ( przyznam szczerze, że ja z tego dodatku zrezygnowałam, stwierdziłam że sama Nutella jest w sobie wystarczająco słodka)
  • od siebie dodałam dwie łyżki kakao
  • składniki powinny wystarczyć na tortownice około 23 cm.

Na suchej patelni prażymy orzechy. Orzeszki (uwaga gorące) wykładamy na ściereczkę (ręczniki papierowe) i pocieramy, w ten sposób oddzielimy orzeszki od skórki. Następnie bierzemy część orzeszków, ciasteczka i mielimy blenderem, dodajemy miękkie masło i dwie-trzy łyżki Nutelli. Całość mielimy. Wykładamy powstała masą dno tortownicy. Wkładamy do lodówki.
W międzyczasie mieszamy dokładnie zmielony twarożek z resztą nutelli, dodajemy dwie łyżki kakao, jeżeli uznacie  że powstała masa jest zbyt mało słodka dosypujemy cukier puder. Gładka masę przekładamy do tortownicy. Siekamy pozostałe orzechy laskowe i posypujemy. Ciasto odkładamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

1 komentarz:

  1. a cóż to za pyszności!!! lubię już ten przepis, bo prosty;))

    OdpowiedzUsuń