Weekend ma zawsze to do siebie, że niestety za szybko się kończy. Dziś specjalnie na życzenie mojej siostry przepis o który prosiła. Mam nadzieje, że Wam również się spodoba.
Składniki
makaron tagliatelle
pierś z kurczaka
20 dag pieczarek
400 ml śmietany 12%
50 g orzechów włoskich
parmezan
natka pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Zaczynamy od piersi z kurczaka, które kroimy i podsmażamy aż delikatnie się zarumienią. Obrane i pokrojone pieczarki dorzucamy na patelnię i ok. 5 minut dusimy pod przykryciem, posypujemy solą. Siekamy orzechy włoskie i wsypujemy do kurczaka. Dolewamy śmietankę i mieszamy. Chwilę podgrzewamy. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki (Nie wszyscy moi domownicy ją tolerują , ale ja ją ubóstwiam. I pomyśleć, że będąc dzieckiem tak jej nie znosiłam, że każdy najmniejszy jej skrawek wyławiałam z rosołu). Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą), może jeszcze szczypta soli.
Teraz wystarczy już tylko ugotować makaron. Wrzucamy makaron na patelnię i wszystko mieszamy. Na talerzu posypujemy parmezanem i pietruszką.
Życzę smacznego :)
Papryczka
TO JEST PYSZNE!!! :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze:)
OdpowiedzUsuńWitaj! Bardzo fajny blog! Widzę że gotujesz takie rzeczy, które na pewno by mi smakowały, więc będe do Ciebie zaglądać:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
M.
Bardzo mi miło :) Zapraszam :)
Usuń