niedziela, 11 marca 2012

Tagliatelle śmietanowe z kurczkiem i orzechami włoskimi

Weekend ma zawsze  to do siebie, że niestety za szybko się kończy.  Dziś specjalnie na życzenie mojej siostry przepis o który prosiła. Mam nadzieje, że Wam również się spodoba.



Składniki
makaron tagliatelle
pierś z kurczaka
20 dag pieczarek
400 ml śmietany 12%
50 g orzechów włoskich
parmezan
natka pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa 

 
Zaczynamy od piersi z kurczaka, które kroimy i podsmażamy aż delikatnie się zarumienią. Obrane i pokrojone pieczarki dorzucamy na patelnię i  ok. 5 minut dusimy pod przykryciem, posypujemy solą. Siekamy orzechy włoskie i wsypujemy do kurczaka. Dolewamy śmietankę i mieszamy. Chwilę podgrzewamy. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki (Nie wszyscy moi domownicy ją tolerują , ale ja ją ubóstwiam. I pomyśleć, że będąc dzieckiem tak jej nie znosiłam, że każdy najmniejszy jej skrawek  wyławiałam z rosołu). Doprawiamy  pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą), może jeszcze szczypta soli.
Teraz wystarczy już tylko ugotować makaron. Wrzucamy makaron na patelnię i wszystko mieszamy. Na talerzu posypujemy parmezanem i  pietruszką.
Życzę smacznego :)


Papryczka


5 komentarzy:

  1. Witaj! Bardzo fajny blog! Widzę że gotujesz takie rzeczy, które na pewno by mi smakowały, więc będe do Ciebie zaglądać:))
    Pozdrawiam cieplutko
    M.

    OdpowiedzUsuń