Składniki:
1l wody
3 skrzydełka z kurczaka
1 seler
1 mała pietruszka (korzeń)
2 marchewki
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
3 plasterki wędzonego boczku
natka pietruszki
groszek ptysiowy (lub jak kto woli grzanki)
sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy umyte skrzydełka z kurczaka. Gotujemy około 10 minut. Następnie obieramy warzywa (seler, pietruszkę, marchewki, ziemniaki) wrzucamy do gotującego się kurczaka. Wrzucamy liść laurowy, dwa ziarnka ziela angielskiego i około 1 łyżkę soli. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie próbujemy zupę i ewentualnie dosalamy. Całość mielimy blenderem. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy posiekane (lub wyciśnięte) dwa ząbki czosnku. Mieszamy i nalewamy do miseczek.
Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Siekamy natkę pietruszki. Posypujemy zupę.
ale pycha.... A przy okazji afrodyzjak ;-))
OdpowiedzUsuńhttp://www.youtube.com/watch?v=JtawDJtcRg8&feature=relmfu
OdpowiedzUsuńteż robię, ale używam do tego sera pleśniowego jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
O tak.Seler zdrowy na wszystko i do tego smaczny.Sprawdzę ten przepis.Może zaimponuję żonie
OdpowiedzUsuń