Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (ja użyłam z łopatki wieprzowej)
1 jajko
kilka pieczarek
pół cebulki
kilka suszonych grzybów
3 łyżki śmietany 18%
mąka (do zagęszczenia sosu- ja użyłam 2 łyżek pszennej)
natka pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
Kaszę pęczak dodajemy do gotującej się osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła (zachowujemy proporcje 2:1 np. na dwie szklanki wody, jedna szklanka pęczaku). Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Suszone grzyby wpierw trzeba namoczyć ( najlepiej jak mamy możliwość kilka godzin wcześniej).
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pól łyżeczki soli, szczyptę pieprzu. Całość mieszamy. Formułujemy kuleczki z mięsa i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie dolewamy około 300 ml wody. Dusimy.
Na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki z cebulką. Dorzucamy do duszących się pulpecików. Kroimy namoczone grzybki. Wodę w której się namaczały wlewamy do sosu. Grzybki również wrzucamy do sosu. Całość dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem , papryką. Zabielamy śmietaną. A na koniec zagęszczamy dwiema łyżkami mąki wymieszanej z wodą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz