niedziela, 15 kwietnia 2012

Pulpeciki w sosie grzybowym z pęczakiem

Dzisiejsza pogoda bynajmniej nie zachęcała do niedzielnych spacerów.  Na poprawę nastroju smaczny obiad. Dziś  proponuję Wam pęczak jęczmienny. Nie wiem jak wy ale ja bardzo lubię urozmaicać posiłki o wszelakiego rodzaju kasze. Zawierają dużo błonnika, ale bardzo ważne jest by nie odlewać wody, w której kasza została ugotowana ( dotyczy to również ryżu i innych rodzajów kasz np. gryczanej), bowiem wraz z wodą wylewamy składniki odżywcze w tym właśnie błonnik.


Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (ja użyłam z łopatki wieprzowej)
1 jajko
kilka pieczarek
pół cebulki
kilka suszonych grzybów
3 łyżki śmietany 18%
mąka (do zagęszczenia sosu- ja użyłam 2 łyżek pszennej)
natka pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Kaszę pęczak dodajemy do gotującej się osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła (zachowujemy proporcje 2:1 np. na dwie szklanki wody, jedna szklanka pęczaku). Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.

Suszone grzyby wpierw  trzeba namoczyć ( najlepiej jak mamy możliwość kilka godzin wcześniej). 

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pól łyżeczki soli, szczyptę pieprzu. Całość mieszamy. Formułujemy kuleczki z mięsa i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie dolewamy około 300 ml wody. Dusimy.

Na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki z cebulką. Dorzucamy do duszących się pulpecików.  Kroimy namoczone grzybki. Wodę w której się namaczały wlewamy  do sosu. Grzybki również wrzucamy do sosu. Całość dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem , papryką. Zabielamy śmietaną. A na koniec zagęszczamy dwiema łyżkami mąki wymieszanej z wodą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz