poniedziałek, 18 czerwca 2012

Domowa pizza na cienkim cieście

Niestety nasi już nie zagrają. W sobotę było jakoś tak smutno jak to ładnie niektórzy określają "coś nie zagrało". Ale cóż Euro się nie kończy. Fanem piłki nożnej nigdy nie byłam ale teraz oglądam prawie każdy mecz, naprawdę wciągnęło mnie :) Mój Prawie Mąż nadrabia grając w FIFĘ ( tam przynajmniej polska reprezentacja strzela gole). Pewnie macie swoje menu meczowe. U mnie świetnie się sprawdza pizza i  smakowite piwko :) W  domowej pizzy najfajniejsze jest to, że można położyć na niej wszystkie składniki, które najbardziej się lubi.



Składniki ciasto :


0,5 kg maki pszennej
250 ml ciepłej wody
10 dag drożdży
łyżeczka cukru , soli
25 ml oliwy z oliwek


Sos pomidorowy(wystarczy wymieszać):
puszka pomidorków zmielonych blenderem
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
pół łyżeczki cukru i soli, 
szczypta słodkiej papryki
ząbek czosnku


Co znalazło się na mojej pizzy?
sos pomidorowy
mozzarella
suszone pomidory
boczek
feta
kukurydza
po upieczeniu świeża bazylia

Rozrabiamy drożdże z cukrem. Dolewamy ciepłą (ale nie gorąca wodę). Dosypujemy mąkę , sól, oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się plastyczne i samo będzie odchodzić od dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30minut aż podrośnie. W między czasie szykujemy składniki na pizzę oraz sos pomidorowy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni  proponuje nastawić pieczenie tylko od dołu. Rozwałkujemy ciasto (powinno starczyć na dwa krążki). Zawijamy brzegi. Smarujemy sosem, układamy dodatki. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Czas oczekiwania na pizzę z pizzerii 45 minut. Czas samodzielnego sporządzenia 45 minut- a o ile przyjemniejsze i smaczniejsze. W dodatku na pewno mniej kaloryczne (choć wszystko zależy od tego co znajdzie się na naszej pizzy)




3 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie wyszła mi NAPRAWDE dobra pizza - mistrzem w tej dziedzinie jest mój brat, mam zatem takie pytanie - ile mniej więcej czasu zajmuje wyrobienie ciasta (bo może jestem zbyt niecierpliwa, przez co wychodzi "twarde")?
    Na pewno spróbuje z Twojego przepisu - Pozdrawiam LIAN

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyrobienie ciasta zajmuje około 10-15 min. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt twarde może należy dodać odrobinę więcej oliwy z oliwek. Pozdrawiam i życzę udanej pizzy :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń