Ostatnio odwiedziłam rodziców :) Mama nagotowała pysznego bigosiku z młodej kapusty. Uwielbiam ten przepis :) Poza tym kapusta ma dużo pozytywnych wartości odżywczych i dobrze wpływa na figurę (choć oczywiście wszystko zależy od tego co do niej dodamy :), bardziej dietetyczna wersja będzie zdecydowanie bez kiełbaski).
Składniki:
średnia główka kapusty
pęczek koperku
udo z kurczaka
pętko kiełbasy
pęczek młodych marchewek
300 ml wody
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Wpierw gotujemy udo z kurczaka z obranymi marchewkami oraz przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego). Po ugotowaniu wyjmuję, kurczaka oraz ugotowaną marchewkę. Do garnka z wywarem wrzucam pokrojoną główkę kapusty. Dusimy pod przykryciem, aż kapustka zmięknie. Podsmażamy pokrojoną kiełbasę na patelni, aż się zarumieni. Kroimy mięso z uda kurczaka (bez skóry), oraz marchewkę w plasterki. Wrzucamy do kapustki i jeszcze kilka minut dusimy. Na koniec dodajemy posiekany koperek (całą zimę tęskniłam za tym zapachem).
Tak pamiętam pamiętam.... Bardzo smaczna, wręcz wyjątkowa :-D
OdpowiedzUsuńDzisiaj właśnie robiłam ten bigosik. Czasem zerkałam jak Ty go doprawiłaś ;)Ale tak naprawdę, niezależnie od tego jak się go doprawi - zawsze jest pyszny!!
OdpowiedzUsuń