czwartek, 9 sierpnia 2012

Mint Julep- wariacje na temat whisky

Nie jestem jakimś specjalnym znawcą whisky :) . Ale jeżeli chodzi o alkohole muszę przyznać, że jest to jeden z moich bardziej ulubionych trunków. Dość niedawno usłyszałam nazwę drinka Mint Julep. Zaciekawiona zaczęłam szukać informacji w internecie.
Jakież było moje zdziwienie, gdy dowiedziałam, się, że jest to drink wywodzący się z Ameryki i ma tak bogatą historię. Pierwsze zapisy na jego temat pochodzą z 1803 roku. Podstawą drinka jest Kentacky Bourbon Whiskey

Bardzo klimatyczny filmik na temat drinka znajdziecie  TUTAJ .

Do drinka warto mieć specjalne naczynie tzw. Julep Cup (metalowa szklaneczka, która umożliwia uzyskanie odpowiedniego rozchodzenia się temperatury drinka). W domu niestety szklaneczek takowych nie posiadam natomiast wypróbowaliśmy pewną modyfikację koktajlu, okazało się, że jest to rewelacyjny napój  na upalne dni, mam nadzieję, że lato nas jeszcze trochę "porozpieszcza" i będziecie mieli okazję wypróbować przepis.



Składniki:
świeża mięta
dużo kruszonego lodu
Bourbon Whiskey (chociaż szkocka też pasuje, tylko mniej tradycyjny smak się uzyskuje)
cytryna
2 łyżeczki syropu z cukru trzcinowego na każdego drinka (uzyskujemy rozpuszczając cukier trzcinowy w wodzie w proporcjach 1:1)

Podejrzewam, że składniki przypominają Wam Mohito, z tą różnicą , że tu zamiast białego rumu używamy whiskey :)

Rwiemy listki mięty i ugniatamy w szklaneczce. Wyciskamy sok z 1/4 cytryny. Dodajemy syrop cukrowy. Teraz czas na kruszony lód. Nie mam w domu kruszarki do lodu, a mój blender raczej sobie z tym nie radzi. Ale mam swój domowy sposób na skruszenie lodu . Wkładam kostki lodu do woreczka ze ścierki kuchennej. Następnie kruszę za pomocą wałka lub tłuczka drewnianego do mięsa. Całą przestrzeń w szklance wypełniamy lodem. Całość zalewamy whiskey, tak by wystawała górka lodu ponad poziom płynów. Dekorujemy całość listkami mięty oraz plasterkami cytryny.








2 komentarze:

  1. poproszę z dużą ilością mięty :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :) Jeszcze na balkonie dużo mięty :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń