środa, 8 sierpnia 2012

Smak lata - Makaron z jagodami

Wróciłam :)
Przeprowadzka za mną :)
Jakie smaki najbardziej kojarzą się Wam z latem? Ja nie mogę nacieszyć się skarbami, które można znaleźć na bazarze, w lesie, w ogrodzie. Tęcza smakowitych kolorów: porzeczki, jagody, maliny, morele- same pyszności.
W ciepłe dni , kiedy nie mam ochoty na ciężkie jedzenie, polecam :



Składniki:
makaron tagliatelle
1/2 litra jagód
3 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej

300 ml jogurtu naturalnego (lub słodka śmietanka choć ja osobiście wolę lżejszą wersję)
kilka łyżeczek cukru waniliowego (wedle uznania)


Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Do rondelka wrzucamy jagody i wsypujemy cukier trzcinowy.  Stawiamy rondelek na małym ogniu i podgrzewamy. Czekamy, aż jagody puszczą sok. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrabiamy w odrobinie wody. Dolewamy do rondelka i czekamy, aż się zagotuje.
Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym.
Ugotowany makaron  polewamy jagodami oraz jogurtem.

2 komentarze: