poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Krem warzywny

Bardzo lubię zupy (fakt że zwłaszcza w chłodniejsze miesiące). Kiedy nie mam pomysłu na obiad wrzucam to co mam w danym momencie z jarzyn w lodówce i gotuję kremik. Jest to również bardzo fajny posiłek do pracy.

Składniki:

  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • tym razem w garnuszku wylądowały-brokuły
  • opcjonalnie-serek topiony
  • pestki słonecznika
  • gęsty jogurt
  • sól, pieprz, lubczyk
  • natka pietruszki

Najpierw gotujemy wywar. na 1,5 litra wody wrzucamy mięso (mogą być skrzydełka, nóżki z kurczaka, porcja rosołowa - co macie akurat pod ręką). Gotujemy około 10 minut. W międzyczasie obieramy jarzyny. Kroimy i do wywaru mięsnego  wrzucamy  warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę, pora ja dodałam jeszcze brokuły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dosypujemy szczyptę lubczyku. Po ugotowaniu warzyw, wyjmujemy mięso. Przestudzamy zupę i mielimy blenderem ( w tym momencie możemy dodać serek topiony - w wersji bardziej dietetycznej nie polecam).
Prażymy pestki słonecznika na suchej rozgrzanej patelni. Siekamy natkę pietruszki.
Do miseczki dokładamy łyżeczkę jogurtu , posypujemy pestkami i natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. Mniam :) I pomysł z posypaniem zupy słonecznikiem - rewelacja :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam zupy, a zupki kremy jeszcze bardziej, Twoj wygląda pyysznie :)

    OdpowiedzUsuń