środa, 19 września 2012

Żółto na talerzu. Kurczak curry z makaronem orzo



Pomieszanie z poplątaniem. Mały kulinarny eksperyment, trochę kuchni włoskiej, trochę indyjskiej. A do tego  pyszna fasolka szparagowa.

Składniki:

pierś z kurczaka
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
100 ml mleka kokosowego
50 ml wody
starty parmezan
natka pietruszki lub świeża kolendra (kolendra bardziej by mi pasowała ale akurat nie miałam wiec zastąpiłam natką pietruszki)
curry, chilli, sól, biały pieprz, słodka papryka

makaron orzo (makaron który kształtem przypomina ryż)

Kroimy pierś z kurczaka. Obtaczamy w mące kukurydzianej. Obsmażamy na patelni. Podlewamy wodą,dodajemy przyprawy: curry (ok. 2 łyżeczki), sól, pieprz, słodką paprykę,szczyptę chilli. W międzyczasie gotujemy makaron. Dolewamy mleko kokosowe. Całość dusimy 5 minut. Dodajemy parmezan. Czekamy aż sos trochę zgęstnieje. Posypujemy natką/ kolendrą i dodajemy makaron. Całość mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz