Macie swoje ulubione zestawy obiadowe?
Ostatnio doszłam do wniosku, że kuchnia włoska, czy z innych cieplejszych stron , sałatki z surowych warzyw coraz rzadziej goszczą na moim stole. Jednak o tej porze roku najbardziej sprawdza się tradycyjna kuchnia polska. Kiedy chodziłam jeszcze do przedszkola i w domu czasem zajmowała się mną i rodzeństwem moja Babcia częstym zestawem obiadowym w domu były kotlety mielone z kartoflami i jarzynką z buraczków. Smak babcinych obiadków jest nie do powtórzenia.
Składniki:
- Kotlety:
- 1/2 kg mięsa mielonego(wedle uznania, ja zmieliłam udziec z indyka)
- pół cebulki drobno posiekanej
- mały pęczek zielonej pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- Jarzynka z buraczków
- 2 większe ugotowane buraki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki rozrobionej w odrobinie wody
- pół łyżeczki cukru
- sok z cytryny
- sól pieprz
- Puree ziemniaczane
- ugotowane ziemniaki
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
Do mięsa mielonego dodaję jajko, sól, pieprz, posiekaną cebulkę oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszam i formuję kotlety. Można dodać do mięsa łyżkę musztardy dijon, jeśli ktoś lubi.Kotlety smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 4 minuty z każdej ze stron. Jeżeli wolicie delikatniejsze kotlety można również włożyć do środka namoczoną odsączona z wody bułkę.Osobiście wolę bez bułki.
Buraczki zostały mi po ugotowaniu barszczu. Ścieram je na tarce na większych oczkach. Rozgrzewam masło w rondlu. Dokładam buraki. Duszę kilka minut, co jakiś czas mieszając. Skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam cukrem, pieprzem oraz solą. Zagęszczam mąką.
Ugotowane, w słonej wodzi ciepłe ziemniaki dokładnie zgniatam na jednolitą masę. Dodaję masło, wlewam odrobinę mleka pilnując by konsystencja nie była zbyt rzadka.Ścieram na tarce trochę gałki muszkatołowej. Całość mieszamy.
Obiad gotowy :) Smacznego:)
Uwielbiam ten zestaw obiadowy:) Supcio
OdpowiedzUsuńmam ulubione i ten zestaw na pewno należy do niego, kocham!!
OdpowiedzUsuńlubię szparagi, kawiory i inne, ale nie ma jak mielony, buraki i ziemniaki;D