niedziela, 17 czerwca 2012

Ogórki małosolne

Gdy tylko zaczyna robić się ciepło przechadzając się po bazarze zawsze przyciąga mnie zapach małosolnych ogórków. Uwielbiam je :) Najlepsze ogórki małosolne robi mój tata. Podkradłam mu przepis, robiłam je pierwszy raz i nie chwaląc się wyszły pysznie.





Składniki
słoik 5 l (ewentualnie jak ktoś ma lepszy będzie gliniany garnuszek, zdecydowanie wyjdą smaczniejsze)
mniejszy słoiczek do dociśnięcia ogórków
1kg ogórków gruntowych (lepiej wybierać te mniejsze :) )
4 ząbki świeżego czosnku (wybieram nasz polski różowy najbardziej aromatyczny)
kawałek chrzanu dodatkowo może być również liść chrzanu
2-3 łyżki soli morskiej
ok 1,5l wody 
gałązki kopru

Wodę mieszamy z solą w dzbanku. Myjemy ogórki, obieramy czosnek. Upychamy w słoiku ogórki i przekładamy chrzanem, koperkiem. Ząbki czosnku obieramy, zgniatamy bokiem noża i wrzucamy do słoika. Zalewamy wodą z sola tak by woda przykryła ogórki. Do małego słoiczka nalewamy wodę i zakręcamy go. Dociskamy nim ogórki w słoiku (garnku).

Słoik odstawiamy w dość ciepłym miejscu. Przy takiej burzowej pogodzie jak dziś ogóreczki nadają się do jedzenia już po 2-3 dobach. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Małosolniaczki to letni rarytas !!! też uwielbiam i robie sama :)- bardzo lubię tu zaglądać - naprawdę fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń