sobota, 14 kwietnia 2012

Krem z selera

Po świątecznym obżarstwie, aż prosi się trochę lżejsza kuchnia. Z przyjemnością cały tydzień jadam zupy, które uwielbiam. Dziś przepis na zupę krem z selera. Swoją drogą seler jest niezwykle zdrowym warzywem choć często niedocenianym. 

Składniki:
1l wody
3 skrzydełka z kurczaka
1 seler
1 mała pietruszka (korzeń)
2 marchewki
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
3 plasterki wędzonego boczku
natka pietruszki
groszek ptysiowy (lub jak kto woli grzanki)
sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa, ziele angielskie

Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy umyte skrzydełka z kurczaka. Gotujemy około 10 minut. Następnie obieramy warzywa (seler, pietruszkę, marchewki, ziemniaki) wrzucamy  do gotującego się kurczaka. Wrzucamy liść laurowy, dwa ziarnka ziela angielskiego i około 1 łyżkę soli. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie próbujemy zupę i ewentualnie dosalamy. Całość mielimy blenderem. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową,  dodajemy posiekane (lub wyciśnięte) dwa ząbki czosnku. Mieszamy i nalewamy do miseczek.
Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Siekamy natkę pietruszki. Posypujemy zupę.




4 komentarze:

  1. ale pycha.... A przy okazji afrodyzjak ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.youtube.com/watch?v=JtawDJtcRg8&feature=relmfu

    OdpowiedzUsuń
  3. też robię, ale używam do tego sera pleśniowego jeszcze ;)
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak.Seler zdrowy na wszystko i do tego smaczny.Sprawdzę ten przepis.Może zaimponuję żonie

    OdpowiedzUsuń