niedziela, 28 października 2012

Jesienne leczo z chorizo

A jednak zima wszystkich zaskoczyła w październiku :) Wstałam wczoraj rano i naprawdę nie mogłam uwierzyć w to co zobaczyłam za oknem. Spojrzałam na świat zasypany białym puchem i jak niedźwiadek postanowiłam dalej zapaść w zimowy sen zakopując się pod kołdrą. I tak dzień upłynął na błogim lenistwie z kubkiem gorącej herbaty :) Skoro zrobiło się chłodniej to nie wiem jak Wy, ale ja potrzebuję zdecydowanie ciepłego energetycznego jedzenia.
Dziś polecam Wam leczo. Składnik "x" jakim jest chorizo sprawia, że potrawa nabiera bardzo wyrazistego i pikantnego smaku. Dodatkowym atutem jest to, że koszt nie przekracza 20 zł. Najdroższym produktem jest chorizo, ale można je dostać naprawdę w korzystnych cenach koło 10 zł.

Składniki:

  • 1 większa cukinia
  • 1/2 posiekanej cebulki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego ( lub pół puszki pomidorów z puszki)
  • 1 pomidor
  • 1 większa czerwona papryka
  • ok 150 ml wody
  • pół pętka ostrego chorizo
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki

Na początek kroimy wszystkie warzywa. Nie wiem czy obieracie cukinię, ja kroję ją razem ze skórką. Do przygotowania przyda nam się głębsza patelnia lub garnek. Wszystkie pokrojone warzywka wrzucamy na patelnię lub do garnka, podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i dusimy ok 20 minut. Dodajemy koncentrat lub pomidorki z puszki. W tym czasie warzywa puszczą sok i zmiękną. Kroimy w małą kostkę chorizo i dorzucamy do warzyw. Mmmm :) Cóż za zapach i te kolory. Jeszcze kilka minut podgrzewamy. Doprawiamy solą pieprzem i papryką. Jednak na sól i pieprz uważamy bowiem chorizo jest dość słone i pikantne, lepiej więc dodawać po trochu i próbować .

1 komentarz:

  1. Sprawdziłam .
    Niebo dla podniebienia.Polecam na zimne dni

    OdpowiedzUsuń