czwartek, 18 lipca 2013

Zielono mi :) Sałatka ze szpinakiem

Pracowite te wakacje. Chciałabym choć na chwilę móc zwolnić i pocieszyć się tym ślicznym słońcem, latem. Marzy mi się poranek w ogródku z filiżanką aromatycznej kawy, błogie lenistwo na łonie przyrody z książką w łapce. A tu niestety praca dom praca dom ehhh Oby do urlopu :)

A dziś trochę witaminek w bardzo smakowitej postaci. Lubicie sałatki?

Składniki:

  • świeże liście szpinaku
  • sok z cytryny
  • feta
  • suszone pomidory w zalewie
  • suszona żurawina
  • graść pestek słonecznika
  • kiełki rzodkiewki (ja dodałam jeszcze kiełki słonecznika)
  • pierś z kurczaka
  • ziarna sezamu
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz, kumin, słodka papryka

Najpierw przygotowujemy pierś z kurczaka. Pierś rozcinam na pół w ten sposób aby uzyskać dwa płatki kurczaka. Delikatnie je roztłukuję. W międzyczasie rozgrzewam patelnię. Następnie solę, pieprzę posypuję słodką papryką i odrobiną kuminu. Biorę papier do pieczenia, składam kawałek na pół i wkładam do środka piersi z kurczaka. Następnie kładę piersi zawinięte w ten papier na patelnię. Jest to naprawdę fajny sposób na przygotowanie soczystych kawałków kurczaka bez dodatku tłuszczu. Obsmażam mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zdejmuję kurczaka z patelni i wlewam łyżkę czubatą miodu. Gdy miód stanie się płynny kładę na patelnie (tym razem już bez papieru do pieczenia) obsmażone piersi. Posypuje je sezamem. Trzeba działać dość szybko bo miód bardzo szybko się karmelizuje. Zdejmujemy kurczaka z patelni i czekamy aż chwilę przestygnie. Teraz możemy zająć się sałatką.

Na suchej patelni prażę ziarno słonecznika. Ono również musi przestygnąć.

Umyte liście szpinaku solimy, następnie trzeba je skropić sokiem z cytryny. Polewamy odrobiną oliwy z suszonych pomidorów. Następnie posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami, suszoną żurawiną, kiełkami, uprażonym ziarnem słonecznika. Na sałatce układamy kawałki fety oraz pokrojonego kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz