czwartek, 19 kwietnia 2012

Sernik na zimno

Kwiecień jest tym miesiącem kiedy przybywa mi wiosen.Kiedy byłam mała, mama na przyjęcie urodzinowe zawsze przygotowywała sernik na zimno. Fajne wspomnienie :) Dziś mam dla Was przepis. Ilość warstw deseru oraz to jakie uzyskacie kolory zależy od Was. Jeżeli macie w domu małe pociechy powinny być zadowolone.

Składniki:
2 serki homogenizowane  waniliowe 200 g na 1 galaretkę
owoce (ja użyłam bananów i kiwi)
galaretki owocowe (różnych smaków)

Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty. Rozrabiamy galaretkę w znacznie mniejszej ilości wody około 150 ml . Gdy galaretka przestygnie mieszamy z dwoma serkami. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki, aż masa się zsiądzie. Następnie w ten sam sposób przygotowujemy kolejną warstwę. Na koniec rozrabiamy samą galaretkę rozrabiając ją w 350 ml wody. Po przestygnięciu wylewamy ostatnią warstwę, którą dekorujemy owocami.



1 komentarz: